In memoriam

 

Hans Eppink werd op 5 juli 1938 in Almelo geboren. In zijn jeugdjaren speelde hij graag klarinet en saxofoon. Iets wat hij in zijn dienstjaren ook deed bij de Huzaren van Boreel. Daarnaast vond hij zijn passie voor het stijldansen.
Door zijn aanleg voor het dansen en zijn natuurlijke omgang met mensen viel hij op bij zijn dansleraar die hem aanbood om hem op te leiden. Dit gebeurde naast zijn studie tot typograaf.

In 1961 kwam Hans naar Deventer om ’s morgens te werken bij drukkerij Kluwer, ’s middags te studeren en ’s avonds te werken bij dansschool Wies Scholten aan de Polstraat 22.

Daar leerde hij Elly kennen en in 1963 namen ze de dansschool over. Ze trouwden in 1966 waarna later dochter Karin en zoon Nieck werden geboren.

De dansschool werd steeds bekender en succesvoller en er werd ook in de omgeving van Deventer lesgegeven. Aan het eind van de jaren 70 kochten ze het naastgelegen pand op nummer 20  en werd dit grondig verbouwd. Door een noodlottig ongeval stortte het dak van de danszaal tijdens een les in, met alle desastreuze  gevolgen van dien. Deze zwarte bladzijde in zijn leven heeft hem voor altijd getekend en is hij nooit vergeten.

Na de wederopbouw van de danszaal groeide de dansschool hard. Veel mensen kennen nog de lange rijen op straat bij de inschrijvingen. Talloze vriendschappen zijn gesloten, velen voor het leven. Ook zijn de nodige liefdesrelaties en huwelijken ontstaan.

Bij het 40-jarige bestaan van de dansschool op 1 augustus 2003 werd deze overgenomen door Nieck en zijn vrouw Caroline. Ook ontvingen Hans en Elly op die dag van de burgemeester de Deventer Stadspenning vanwege ‘de bijzondere plaats die de dansschool in de periode 1963-2003 heeft verworven in de Deventer samenleving’. Dit was iets waar hij, hoe bescheiden hij ook was, vol trots op terugkeek.
De jaren daarna gaf hij nog de nodige lessen totdat hij in 2009 door gezondheidsproblemen abrupt moest stoppen. Hij is tot zijn laatste dag zeer betrokken bij de dansschool gebleven.

Hans wordt geprezen om zijn vakkundige uitleg, manier van dingen strak organiseren en zijn geduld. Daarnaast was hij oprecht geïnteresseerd en betrokken bij zijn cursisten.

Hij genoot intens van iedereen die hem omringde; zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en zijn vele vrienden. Zijn afnemende gezondheid beperkte hem wel in zijn dagelijks leven. Desalniettemin heeft hij altijd benadrukt dat hij een mooi leven heeft gehad.

Hans is overleden op woensdag 27 mei 2020 en is 81 jaar geworden.